IJsland – dag 7 – langs de ringweg tot Snaefellsnes

Klik hier voor een overzicht van de reis.

Route: Thorsmork – Reykjavik – Arnarstapi

Afstand: 190 km met auto, 5 km te voet
Activiteiten: langs de ringweg tot Snaefellsness Peninsula
Weer: zonnig maar koud
Overnachting: Arnarstapi camping

We starten de dag met een snel ontbijt in de hut en maken snel onze zakken gereed om op de bus van 8u15 te stappen. De bus brengt ons van Thorsmork tot Reykjavik. Het eerste deel van de rit is met een aangepaste bus: er is geen weg, de bus rijdt over grote rotsblokken en door diepe rivieren met hevige stromingen… Wel wat anders dan wat we gewoon zijn op onze Belgische wegen! Aan de Seljalandsfoss moeten we overstappen op een gewone bus en rijden we langs de ringweg verder. We komen rond 11u30 toe in de BSI Bus Terminal. Ulrike haalt onze spullen op bij de guesthouse en net al sze terug is komt onze pick-up van Sixt ons ophalen. We rijden in het busje tot het kantoor van Sixt en krijgen er van twee erg vriendelijke IJslandse dames een pudding-gele Chevrolet Spark overhandigd.
We vullen de koffer met onze zakken en wat inkopen uit de Bonus en verlaten met de hulp van de wegenkaart de hoofdstad, klaar om de ring in wijzerzin te verkennen. We kiezen voor de kortste route via een lange tunnel, waar al snel blijkt dat de huurauto moeilijk een helling op geraakt: ik rij plankgas en toch geraken we amper vooruit en steken de camions ons voorbij. Dat belooft!
We houden even een lunchpauze en proeven van de gerookte zalm uit de Bonus aan de rand van een klein watervalletje. 
Onderweg worden we getrakteerd op mooie uitzichten, waarond de krater Eldborg. In de verte zien we al snel de Snaefell vulkaan opdoemen met z’n besneeuwde gletsjertop (Snaefellsjökull). De vulkaan is het startpunt van de ontdekkingsreis in het boek van Jules Verne: “Reis naar het middelpunt der aarde”.

 
We parkeren de auto in Arnarstapi en doen een korte wandeling uit de Rother-gids (nr 42) tot Hellnar. Er loopt een pad langs de kustlijn dat ons door een lavaveld voert en ons af en toe een blik op de kliffen en golven gunt en dan weer op de Snaefellsjökull.
 
In Hellnar genieten we van een koffietje in een leuk koffiehuisje dat de meest heerlijk uitziende taarten serveert in ouderwets bloemenservies. Het terras geeft uit op de kliffen en de indrukwekkende basaltformaties.
Terug in Arnarstapi zetten we de tent op aan de camping en maken we een pasta’tje gereed. Helaas blijkt al snel dat er geen warm water is: dat betekent een moeilijke afwas met koude handjes! Als de zon weg is zakt de temperatuur snel. We trekken al onze pulls aan en hebben het nog koud. Zodanig koud dat we even in de auto gaan zitten en de zetelverwarming opzetten. Brrrr! Lang buitenzitten zit er niet, dus kruipen we redelijk vroeg in onze slaapzakken. Hopelijk zal het de komende avonden niet zo koud zijn…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s