Op reis naar Japan met baby of peuter

Japan hebben we ervaren als een heel kindvriendelijke bestemming. De Japanners zijn dol op kinderen en onze dochter Alice (15 maand) had ongelofelijk veel succes bij de lokale bevolking. Ze heeft meermaals cadeautjes (origami, speeltjes, snoep,…) gekregen van voorbijgangers, zomaar. En de hele tijd hoorden we de mensen rond ons “Kawaaaaaaai” uitroepen als ze haar zagen (Japans voor “schattig”). De Japanners houden niet alleen van kinderen, het land is er ook op voorzien om het voor ouders met kinderen zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Het hele reisverslag van onze reis naar Japan kan je hier lezen.

Hieronder geven we wat praktische info over reizen in Japan met een baby of peuter, gebaseerd op onze eigen ervaringen.

Luiers verschonen

Een plek vinden om je baby te verschonen is niet moeilijk. De meeste openbare toiletten zijn voorzien van een ververstafel (vaak in de gehandicapten toilet). Je vindt dus altijd wel een warenhuis, tempel of station in de buurt waar je je kind kan verschonen.

Ook op de trein heeft zo goed als elke wc een ververstafel. De wc’s zijn er ook een stuk properder dan wat wij gewoon zijn.

In restaurants is er niet altijd een verschoontafel aanwezig in het toilet, dat hangt wat af van plek tot plek.

Naar het toilet

De meeste toiletten beschikken ook over een hangstoeltje waarin je je kind even veilig kan “parkeren” terwijl jij je behoefte doet. Superhandig!
img_8698-1

Borstvoeding geven en flesjes opwarmen

Borstvoeding geven is heel normaal in Japan. Ik zag meermaals een mama borstvoeding geven en gaf zelf ook zonder probleem de borst op de trein, in een café etc. De Japanse mama’s die in het openbaar borstvoeding geven, houden het wel graag discreet (met aangepaste kledij of een doek).

Geef je liever geen borstvoeding in het openbaar of heb je een plek nodig om een flesje op te warmen? Dan kan je terecht in de veel voorkomende “nursing rooms“. In de meeste warenhuizen vind je zo een nursing room, vaak super goed voorzien en heel erg proper. Je vindt er ververstafels, een wasbak, microgolfoven, aparte hokjes met een zeteltje en soms zelfs een weegschaal of een automaat met babyvoeding.

Is er niet meteen een nursing room in de buurt om een flesje op te warmen, dan kun je eventueel ook gewoon de eerste de beste convenient store (7 eleven, family mart,…) of supermarkt binnenlopen. Naast of achter de kassa staat meestal een microgolfoven. Toon gewoon het flesje aan de kassa en zeg ondertussen in het Japans “Attamete kudasai” (Kun je dit opwarmen?).

Op de trein kun je je even terugtrekken in de “multipurpose room”. Dat is een kamertje met een zetel die je eventueel kan uitklappen tot een bed. Deze kamer is bedoeld voor wie zich onwel voelt of voor mama’s die op hun gemak willen borstvoeding geven. Meestal is er maar één zo’n kamer op de hele trein, dus soms moet je even zoeken in welke wagon de kamer zich bevindt. Het kamertje is standaard op slot, dus moet je een conducteur vragen om die voor je open te doen. In het Japans heet deze kamer “tamokuteki shitsu“. Zo laat je de conducteur weten dat je de kamer wil gebruiken: “Sumimasen. Tamokuteki shitsu ni ikitai n desu ga.”.

Luiers/ vochtige doekjes kopen

In tegenstelling tot wat wij gewoon zijn vind je luiers niet zomaar in elke supermarkt. Neem dus best wat extra luiers mee om de eerste één of twee dagen te overbruggen. De luiers die je vindt zijn wel heel degelijk en op de verpakking staat meestal de maat in het aantal kg aangegeven. Wij kozen voor optrekbroekjes van het merk Moony, heel handig als je snel een bewegelijk kind wil verversen.

Waar maak je de meeste kans om luiers te vinden?

  • In een apotheek of een drug store maar beperkte keuze en vaak ook helemaal geen
  • In een convenient store genre 7 Eleven, Family Mart,… maar niet in elke winkel en meestal slechts kleine verpakkingen van 2 a 4 luiers en maar één maat (vb 9-14kg).
  • In grote department stores op de kinderafdeling.

Je wil natuurlijk niet zonder luiers komen te zitten, dus is het wel handig om op voorhand een verkoopplek te zoeken in de buurt van je eerste overnachting en daar een groot pak in te slaan. Ook als je voorraad tijdens de reis mindert begin je best op tijd aan de zoektocht naar nieuwe luiers.

Hier vonden wij alvast luiers:

  • Yodobashi Camera in Kyoto, vlakbij het station (aan de Kyoto Tower). Op het eerste gezicht is dit een electronicawinkel maar ze verkopen vanalles en ze hebben de grootste rayon luiers en kinderproducten die we hebben gevonden in Japan. De rayon met kinderspeelgoed is ook wel indrukwekkend.
  • Keio department store in Tokyo aan het station van Shinjuku, op de kinderafdeling bij het speelgoed. Zowel grote als kleine verpakkingen.

Om in het Japans te vragen of ze luiers verkopen zeg je: “O mutsu ga arimasu ka?” (Heeft u luiers?) of desnoods kortweg “O mutsu? Akachan?” (Luiers? Kind?).

Vochtige doekjes vind je op de zelfde locaties. Wij kochten er in een apotheek van het merk Moony en die waren alvast zonder parfum en gaven geen reactie.

Melkvoeding kopen of zelf meenemen?

De Europese merken van poedermelk (Nutrilon, Nan, etc) zijn niet makkelijk te vinden in Japan. Zelfs Japanse dozen melkpoeder zijn we niet zo heel vaak tegengekomen (al hebben we er ook niet naar gezocht). Je vindt ze naar het schijnt vooral in de apotheken en drug stores.

Omdat we niet wisten of we makkelijk melkpoeder gingen vinden én of onze dochter die wel zou lusten, hebben we gewoon zelf twee dozen poeder meegenomen in de valies. Ze is natuurlijk al wat ouder en drinkt niet zoveel melk meer als een pasgeborene. Bovendien gaf ik ook nog de borst en geven we ook al eens yoghurt als melkproduct (al was het een hele uitdaging om ongesuikerde yoghurt te vinden als je de verpakking niet kan lezen).

Babyvoeding kopen, zelf maken of mee-eten met de pot?

Kant en klare babyvoeding zijn we niet zo vaak tegengekomen, maar we zijn er ook niet specifiek naar op zoek gegaan en misschien herkenden we de verpakkingen gewoon niet als babyvoeding. Maar net zoals met luiers kan je er in Japan niet van uitgaan dat je in elke supermarkt babyvoeding zal vinden.

In sommige erg grote drug stores vonden we wel een rayon met babyvoeding. Aangezien alles in het Japans op de verpakking staat heb je er wel het raden naar wat je koopt. De smaken zijn wellicht ook helemaal anders als wat wij gewoon zijn.

img_0219

Wil je liever geen risico’s nemen en weet je graag wat je kindje te eten krijgt, dan kun je natuurlijk perfect zelf babyvoeding maken (als je over een keukentje beschikt op je logeeradres uiteraard). In de kelderverdiepingen van de meeste department stores (vb. Isetan en Yodobashi camera aan het station van Kyoto, Tokyu aan het station van Shibuya in Tokyo, …) vind je grote supermarkten met heel veel keuze aan verse producten. Je vindt er zonder probleem aardappelen, courgettes, broccoli, vers vlees of vis, bananen, kiwi’s, voorgesneden ananas of watermeloen etc. In de convenient stores (7 eleven, family mart,…) vind je ook wel wat verse producten maar de keuze is er veel beperkter.

Tijdens onze reis in Japan hebben we geen kant en klare babyvoeding gekocht. Onze dochter is natuurlijk al 15 maand en kon gewoon mee-eten met de pot. We hebben gelukkig geen moeilijke eter en ze smulde bijgevolg van al dat Japans eten: kleefrijst, noedels, sushi met komkommer, tempura, gyoza,… het ging allemaal vlot naar binnen (zo vlot dat we zelfs al hele kindermenu’s moesten bestellen!).

img_9886img_0242

We vonden wel dat er telkens veel koolhydraten waren en niet zo veel groentjes, dus om die reden hebben we wel enkele keren voor haar een groentenpapje gekookt en kochten we ook soms een handig kant en klaar zakje gekookte groentenstukjes of kochten we voor wat kerstomaatjes of maïs in blik. FullSizeRender

 

Uit eten met je baby/peuter

De meeste restaurants waar we gegeten hebben beschikten over een kinderstoel. Opgelet, meestal waren dat gewoon hoge stoeltjes, zonder balk vooraan of tussen de benen. Je kind moet dus al goed zelfstandig kunnen zitten.

In veel restaurants kun je ook gewoon op de grond eten, aan lage tafels op de tatamimatten. Dan heb je natuurlijk helemaal geen kinderstoel nodig, maar als je kind niet kan stilzitten is dat dan weer minder handig.

Meestal vroegen we bij het zoeken naar een plek om te eten altijd eerst of ze een kinderstoel hebben, dat gaf ons ook meteen een idee hoe kindvriendelijk het restaurant is. In het Japans vraag je dat zo: “Kodomo no isu ga arimasu ka?“.

In zo goed als alle restaurants kregen we ook meteen een glas water en babybestek en een superschattig kommetje aangeboden voor Alice.
img_8712
We hadden op voorhand wat schrik voor sigarettenrook, want in veel restaurants in Japan mag er nog gerookt worden. Maar we hebben zo’n 20-tal keer op restaurant gegeten, en slechts één keer merkten we dat er effectief enkele tafels verderop gerookt werd. Dat viel dus al bij al goed mee. We zijn natuurlijk niet vaak gaan eten in lokale bars/cafés zoals de typische Izakaya, waar meestal nog gerookt wordt.

Piepkleine restaurantjes die enkel een toog hebben, izakaya’s en heel chique/romantische/dure restaurants hebben we wel proberen vermijden, want dat is niet echt compatibel met een peuter van 15 maand die het soms nogal bont durft maken. We hadden ook geen zin om ons hele tijd te moeten excuseren.

Hadden we honger en geen zin/tijd om te zoeken naar een leuk restaurantje in de buurt, dan begaven we ons meestal in de eerste het beste warenhuis (het lijkt wel of er in Japan op elke straathoek een department store is, toch zeker in de steden en in de buurt van stations). Elke department store heeft één (of meerdere) verdiep(en) met restaurants, vaak heel deftige, lekkere restaurantjes en meestal wel kindvriendelijk.

Meestal aten we ’s middags op restaurant. Niet alleen omdat dat makkelijker is met een peuter (’s avonds is onze dochter meestal moe en moet het allemaal snel gaan zodat ze op tijd in bed kan), maar ook omdat je ’s middags interessante lunch menu’s (set menu) hebt die niet veel kosten. We aten vaak al rond 11u30, dan is het overal nog rustig en zijn we nog niet uitgehongerd.

’s Avonds aten we meestal in ons appartement of huisje (Airbnb). We hebben één keer gekookt, maar meestal kochten we gewoon lekkere afhaalgerechten in een department store. Zoals je in elke department store wel een verdiep met restaurants hebt, vind je op de ondergrondse verdiepingen meestal ook een supermarkt en een food court, waar je allerlei lekkere dingen kan kopen om mee te nemen (sushi, tempura, noedels, bento-boxen, yakitori en noem maar op).

Met de buggy of de draagzak?

Het transport in Japan is heel goed geregeld: de treinen en metro’s rijden er stipt op tijd en zijn bovendien heel erg comfortabel. Als je met een baby reist mag je bovendien de ‘priority seats’ in de metro’s en treinen innemen, best wel handig als er geen plaats is.

De meeste stations hebben wel liften, dus kun je gerust met een buggy rondreizen. Dat is niet alleen gemakkelijk omdat je er je aankopen in kwijt kan, maar je hebt ook niet constant een zwaar gewicht op je buik of rug. Het enige nadeel is dat je soms echt wel moet zoeken naar de lift en enorm veel tijd kan verliezen met elke keer te moeten wachten op de lift. In enkele stations waren er bovendien geen liften te bespeuren en hebben we de buggy de trap op of af moeten dragen. img_9462

Reizen met een draagzak kan daarom een erg handige oplossing zijn. In de draagzak heb je je kindje dicht bij jou, wat in een drukke metro best wel handig kan zijn en er bovendien voor kan zorgen dat je baby niet teveel overweldigd wordt door die constante stroom van nieuwe indrukken. Je verliest er ook geen tijd mee om de lift te moeten zoeken. We zagen dan ook enorm veel Japanse mama’s die hun baby’s en peuters in een ergobaby op de buik droegen. img_9906

Wij hebben gekozen om beiden af te wisselen, in functie van wat we die dag gepland hadden. Doordat ik zwanger was en Ulrike een schouderletsel heeft, was het te zwaar om Alice de hele tijd op onze rug te dragen en hadden we de buggy ook echt nodig ook al vonden we de draagzak eigenlijk wel handiger. Beiden hebben dus goed dienst gedaan.

Waar overnachten met een baby of peuter?

Bij het boeken van een logeerplek zijn er natuurlijk verschillende zaken om rekening mee te houden als je met een baby of peuter reist: heb je een keukentje of frigo nodig, is er een babybed voorzien of neem je die zelf mee, heb je een aparte ruimte of kamer nodig zodat je nog wat kan ontspannen wanneer de baby al slaapt, is er airco aanwezig (onmisbaar tijdens de hete Japanse zomermaanden), is het centraal gelegen, is het wel kindvriendelijk,…?

Tijdens onze reis in Japan hebben we op basis daarvan vier verschillende overnachtingsplaatsen uitgekozen:

  • Radisson Narita Hotel (1 nacht): de dag van aankomst in het vliegveld sliepen we in een hotel vlakbij het vliegveld. Er was een babybedje aanwezig en een binnen- en buitenspeeltuin. Meer hadden we niet nodig om te bekomen van de lange vlucht en een jetlag aan te kunnen.
  • Airbnb huisje in Kyoto (6 nachten): via Airbnb vonden we een leuk traditioneel japans huisje in centrum Kyoto. We beschikten er over een keuken, een living en twee kamers. Alice sliep er gewoon op een futon in de tatamikamer en had dus geen babybedje nodig, ideaal! Al hadden we wel wat schrik dat ze haar kamerdeur open zou krijgen gezien er een steile trap was.
  • Traditionele Nakayasu Ryokan in Kanazawa (2 nachten): naar Japan gaan zonder te overnachten in een Ryokan (een traditioneel japans pension) zou een beetje zijn zoals sushi eten zonder vis! We vonden een kindvriendelijke Ryokan, waar een heerlijke diner in onze kamer werd opgediend en zelfs wat kinderspeelgoed in de lobby lag. Alice sliep er gewoon bij ons op de futonbedden.
  • Airbnb appartement in Tokyo (6 nachten): In Tokyo boekten we een appartmentje met keuken en afzonderlijke kamer via Airbnb waarbij er kosteloos een babybed en kinderstoel werden voorzien. Enkel de locatie (vlak bij Shibuya station) was achteraf gezien misschien minder ideaal, met een baby had het wellicht rustiger geweest om in de buurt van bvb. Ebisu station te overnachten.
  • img_9496

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s