Avontuurlijk wandelen bij Marche-les-Dames

Lobke en Will hebben de tweede editie van “Avontuurlijke wandelingen in de Belgische Ardennen” gekocht en willen elke wandeling uit het boekje uitproberen. Vandaag mogen wij mee om de allereerste wandeling te testen: “Naar de rotsen van Marche-les-Dames”.

Route:  Boninne – Marche-les-Dames – Boninne
Afstand:  12 km
Duur: 4 uur
Weer: afwisselend zonnig en bewolkt
Kaart : geen kaart, enkel de uitleg uit het boekje “Avontuurlijke wandelingen
 

Na een ruim uur rijden komen we toe aan de kerk van Boninne, waar we de auto achterlaten. We steken de grote baan over en lopen al meteen door een weide, op zoek naar een pad dat er niet echt is. Na de weide komen we in een wild bosje terecht en lopen we via een gracht tot aan een immens koolzaadveld waar we door moeten. Het is een prachtig zicht zo, die gele koolzaadbloemetjes overal om ons heen.
We laten de bloemetjes achter ons en stappen over een prikkeldaad in een volgende weide met schapen. De schapen kijken niet eens op en grazen rustig verder.
Na de weide komen we in een mooi bos, met een diepe kloof en veel mos. We volgen de kloof over een klein kammetje en vinden iets verderop een leuk plekje op een omgevallen boomstam voor onze lunchpauze.
Het pad gaat verder, langs een beekvalleitje met een rotsig kloofje. Van daaruit klimt het pad via een speldenbocht uit het dal tot op de hoge rotsen die uitgeven op de Maas. Een misstap zou hier nogal dramatische gevolgen kunnen hebben, dus letten we goed op waar we onze voeten zetten. Onderweg stoppen we een aantal keren om te genieten van de uitzichtpunten.
Na een kleine kilometer komen we aan op de plek waar Koning Albert I verongelukt is. We gaan even voorbij de stenen muur die de locatie afbakent en kijken naar de rotswand waar het accident (?) gebeurd is en begrijpen snel waarom die een dodelijke afloop heeft gehad. In de gids lezen we meer over de geruchten die de ronde doen over zijn dood.
Vanuit deze historische plek stappen we verder, langs de Maas en vervolgens door het bos terug in de richting van Boninne. We passeren langs een abdij en een kleine stuwdam. Na een kort stukje over een geasfalteerde baan, nemen we een pad in een kloof dat ons terugbrengt naar de velden van het begin van onze wandeling.
We beëindigen onze wandeling terug via het prachtige koolzaadveld en vinden al snel onze auto terug in Boninne. Het was een afwisselende wandeling, met velden, bossen, kloven, afgronden en rotsen… meer dan wat we verwacht hadden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s