Noorwegen 2010 – dag 13 – Op de Preikestolen zonder vallen

Klik hier voor een overzicht van de reis.

Route: Kinsarvik – Preikestolen – Soya
Afstand: 8 km te voet en 310 km met de wagen
Weer: afwisselend zon en regen
Overnachting: Soeya Gard hytte

We worden goed uitgerust wakker, nemen een uitgebreid ontbijt in de hut en vertrekken uit Kinsarvik, alweer naar het zuiden. De route brengt ons langs Odda en Roldal.


Na meerdere overzetboten komen we rond 15u00 eindelijk toe aan de Preikestolen hut. Vanuit de hut is het 4 km wandelen tot aan de Preikestolen, een indrukwekkende plateaurots die 604m boven het Lysefjord uitsteekt. We trekken onze wandelschoenen aan en vullen een dagrugzakje met water, koekjes en regenkledij.

De wandeling is niet zo zwaar in vergelijking met de trektocht in Jotunheimen. Het is soms klauteren over rotsblokken, maar al bij al stijgen we heel geleidelijk aan. Het is vooral navigeren om de afdalende wandelaars te ontwijken en de tragere klimmers voorbij te steken.
Helaas hebben we niet zoveel chance met het weer, want wanneer we na anderhalf uur de Preikestolen bereiken is het gaan regenen. De laatste meters zijn behoorlijk glad en met de heuse afgrond links zijn we toch blij dat er een touw is om vast te houden.
We blijven even op de Preikestolen en genieten (ondanks het slechte weer) van het bijzondere uitzicht op het Lysefjord. Het kader is echt fenomenaal en we nemen even de tijd om een aantal coole foto’s te maken.


Na de afdaling terug naar het parkeerterrein, zijn we blij dat we in de auto’s kunnen schuilen voor het slechte weer. We verlaten het Lysefjord en rijden door de gietende regen verder naar het Zuiden, tot we een afgelegen hut vinden om te overnachten.
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s