Noorwegen 2010 – dag 12 – Kayaken in het fjord

Klik hier voor een overzicht van de reis.

Route: Voss- Gudvangen – Undredal – Flåm – Kinsarvik
Afstand: 200 km
Weer: afwisselend zonnig en bewolkt
Overnachting: in een hut van Kinsarvik Camping

We verlaten de camping aan de toeristische waterval en rijden richting Gudvangen. Vanuit Gudvangen nemen de Bakkatunnel tot Naeroy. Plots zien we amper noch waar we heen rijden. De tunnel is onverlicht en er hangt een dikke mistwolk binnenin. Het lijkt even of de tunnel niet toegankelijk is en we twijfelen of we wel verder zouden rijden. Maar uiteindelijk zien we het licht aan de andere kant van de tunnel en geraken we veilig aan het Naeroyfjord.


Vanuit Naeroy keren we terug, alweer door een tunnel (deze keer wel verlicht) tot Undredal, een klein schattig dorpje met een even schattige witte staafkerk, midden in het fjord.

We proeven er een stukje lokale kaas in een lokaal winkeltje en maken kennis met een mega-schattige hond. Vervolgens rijden we (alweer via een tunnel) door tot in Flåm.
Het dorpje Flåm ligt op het einde van het Aurlandsfjord, een vertakking van de Sognefjord. Flåm is erg toeristisch en staat vooral bekend om de Flåm Railway (Flåmsbana), een spoorlijn van 20 km die recht de bergen ingaat tot aan Myrdal en garant staat voor prachtige uitzichten.
We nemen afscheid van Karlien die van hieruit de trein tot in Oslo neemt om een vriendin te bezoeken. Het dorpje is ons veel te toeristisch: overal bussen en cruiseschepen. De enige reden waarom we hier zijn (behalve dan om Karlien af te zetten), is om fietsen huren, met de trein tot boven te gaan en vervolgens met de fiets terug af te dalen. Helaas zijn alle treinen van die dag reeds volzet, dus zoeken we een andere bezigheid om het goed te maken: kayakken op het Aurlandsfjord! Het is eens iets anders om een fjord vanop het water te ervaren!
Na de heerlijke kayaktocht laten we Flåm voor wat het is en rijden we verder zuidwaarts. We passeren terug via Voss, en rijden tot aan het Hardangerfjord. In Bruravik nemen we de ferry en steken we het fjord over.
Van daaruit rijden we via route 13 verder tot in Kinsarvik, waar we een leuk hutje vinden. We houden een heuse pannenkoekenfestijn en gaan vervolgens in de sauna van de hut. De dag sluiten sommigen onder ons af met een plonsje in de rivier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s