Noorwegen 2012 – dag 8 – Rond het Storekraekkja meer

Klik hier voor een overzicht van de reis.

Route: Geilo – Fagerheim – Oslo 
Afstand: 13 km te voet, 320 km met auto, trein en bus
Activiteiten: wandeltocht rond het Storekraekkja meer
Weer: afwisselend bewolkt en zonnig
Overnachting: Comfort Hotel Borsparken, Oslo

We staan op na een laatste nacht in de Knutebu-hut en verzamelen na een lekker ontbijt alle spullen in de auto. Wim en Jo’s spullen worden afgezet in de kleinere hut waar ze de komende nacht zullen spenderen en we vertrekken voor een laatste keer naar de Hardangervidda voor een laatste wandeling tesamen.
bron: Wandelgids Noorwegen

We parkeren de auto aan de Fagerheim hut en starten de wandeling rond het grote Storekraekkja meer.
Langs de noordelijke oever van het meer loopt een duidelijk aangegeven en goed begaanbaar pad door het mos van de H’vidda. De wandeling gaat vlot en we komen al snel toe aan het punt waar we tussen het Storekraekkja meer en het Orterenmeer wandelen.
Vanaf hier stijgt de weg lichtjes tot we op een mooi uitzichtpunt staan waar we eventjes pauzeren om een boterham te eten. In de verte zien we de witte sneeuwvlakte van de Hardangerjokulen en de Prestholtskardet waar we de vorige dag nog bovenop stonden.
We stappen voorbij het hoogste punt van de Svonuten en naderen, na een gevaarlijk gladde rivier-oversteek, de Kraekkjahytta van DNT. In de hut drinken we een koffie en krijgt Oskar een papje.
Na een uitgebreide pauze in de hut stappen we verder langs het meer langs de zuidelijke oever. Er is geen gemarkeerde route maar de weg spreekt vanzelf aangezien we steeds langs het meer blijven stappen en er ten alle tijden een pad zichtbaar blijft.


We steken nog enkele rivieren over en stappen meermaals over de sneeuwvelden.
We bevinden ons alweer midden in de typische sompige mossen van de Hardangervidda en doen ons best om niet in de modder en slijk weg te zakken. Dat lukt zonder problemen, tot ik een sprong maak over een modderpoel en uitglij op een steen: ik kom met benen en armen terecht in de koude modderpoel. Gelukkig hou ik er enkel een vuile en natte broek aan over en schieten we allemaal in de lach. De vuilste broekspijp trek ik uit om te laten drogen aan de lucht, en zo komt het dat ik verder wandel met maar één broekspijp aan. Nog een geluk dat we hier toch niemand tegenkomen!
Na mijn val in de modder is het niet ver meer tot we terug aan de Fagerheim toekomen. Tijdens de laatste km van de wandeling komt de zon opzetten waardoor het meer en de omgeving en nog veel mooier gaan uit zien.
Eenmaal bij de hut aangekomen kleden we ons om en rijden we terug naar Geilo. We eten er een erg dure maar ook erg grote pizza bij Peppe’s pizza en nemen dan afscheid aan het station van Geilo. Wim en Jo blijven nog wat langer in Noorwegen, terwijl wij via Oslo met het vliegtuig terugkeren naar huis.
We nemen de trein van Geilo naar Oslo en genieten onderweg van de uitzichten over het Tyrifjord, waar we in 2010 ook al een nachtje verbleven.
In Oslo vinden we gemakkelijk de weg naar het Hotel Comfort Borsparken, vlak bij het station, en kruipen we vroeg onder wol in het heerlijk hotelbed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s