Voorbereidingstrekking in de Hoge Venen

Om ons spiksplinternieuw kampeergerief uit te testen en te oefenen voor onze zesdaagse trektocht in Jotunheimen, trekken we twee dagen met een aantal vrienden door de Hoge Venen. We maken er een uitdagende tocht van om zo dicht mogelijk aan te leunen bij een Noorse trektocht.


Route dag 1: Botrange – Bayehon – La Warche – Bevercé
Afstand: +- 20 km
Weer: zonnig en warm
Kaart: IGN Wandelkaart van  1 : 50 000
Overnachting: Camping Du Moulin, Bevercé


Het is nog heel erg vroeg wanneer we op zaterdagochtend met twee auto’s vertrekken uit Zaventem. Na een dik anderhalf uur rijden komen we toe aan de parking van het Natuurparkcentrum van Botrange.
Voor het eerst heisen we een zware rugzak op onze rug. We hebben nog nooit eerder een trektocht gedaan, maar hebben er wel erg veel zin in! We hebben zopas een lichtgewicht tent gekocht en wat ander materiaal (slaapzak, kookgerief,…), en staan te springen om dit allemaal uit te testen. We hebben meteen een redelijk stevige tocht uitgestippeld zodat we in form geraken tegen onze geplande trektocht in Noorwegen.
Met de zware rugzakken laten we het bezoekerscentrum achter ons en vatten we onze tocht aan langs een lange, rechte brandweg in zuidelijke richting.
 IMG_1228
Na een tijdje maakt de brandweg plaats voor een aantal velden en een bos om dan langs een beekje (Rau de Ghaster) langs de GR56B verder te stappen.
IMG_1238
IMG_1247
We wandelen door een mooi valleitje en steken af en toe via een brugje het water over. Na een tijdje komen we aan de waterval van Bayehon.
IMG_1252IMG_1262IMG_1266
Na een lunchpauze trekken we verder, via de vallei van Bayehon.
IMG_1268
IMG_1284
Stilletjes aan verandert het landschap en laten we de vallei achter ons en klimmen we in de beboste heuvels. We wandelen boven de Warche en passeren het kasteel van Reinhardstein. 
IMG_1293 IMG_1299
IMG_1320
IMG_1316
IMG_1330
Via de GR 56W komen we uiteindelijk uit op de Camping Du Moulin bij Bevercé. We hebben zo’n 20-tal km achter de rug en zijn nogal uitgeput van deze eerste trekdag. De zware rugzakken zijn we nog niet gewoon! We nemen de tijd om uitgebreid te stretchen en zetten dan de tenten op op de groepsweide van de gezellige camping. We brengen de avond door met koken en spelen het spel waarbij we een personage moeten raden.
IMG_1332IMG_1336

Route dag 2: Bevercé – Trôs Marets – Six Hêtres – Botrange
Afstand: 18 km
Weer: regen
Kaart: IGN Wandelkaart van  1 : 50 000


Na een gezellige nacht in een veel te nauwe tent, ruimen we al ons gerief op en vullen we de rugzakken om terug te vertrekken richting startpunt. We wandelen een stukje door Bevercé en starten meteen met een stevige klim, kwestie van de spieren op te warmen. Aangezien we onze tocht zowat op het hoogste stuk van België zijn gestart en we gisteren vooral gedaald zijn, moeten we vandaag een groot stuk terug stijgen.

We volgen de GR56 en komen al gauw aan de pittoreske vallei van Trôs Marets. Het pad loopt langs de kronkelende beek en af en toe is er een houten brugje om over het water te geraken. De omgeving is er weelderig.
IMG_0714

We klimmen uit de vallei en krijgen geregeld mooie uitzichten te zien. Helaas is het weer vandaag iets minder, al geeft ons dat wel de gelegenheid om de waterdichtheid van onze spullen uit te testen.
IMG_1365
IMG_1368
IMG_1369
Na een aantal uren stijgen en dalen, naderen we een veenachtig gebied en wandelen we door het veen langs kleine beekjes. We moeten voortdurend opletten waar we onze voeten neerzetten want de grond is heel erg drassig. Het miezeregent en is koud wanneer we eventjes halt houden. Gelukkig komen we langs een klein hutje (of eerder een afdakje) waar we onze lunch opeten.

We passeren langs Six Hêtres en keren via rechte paden en lange houten pontons terug naar het bezoekerscentrum van Botrange. Tegen het einde van onze tocht kijken we bijna scheel van op die pontons te lopen. We zijn heel erg moe maar voldaan wanneer we toekomen aan de auto. Na een drankje in het bezoekerscentrum keren we tevreden naar huis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s