Tweedaagse trektocht langs "Les Echelles" met doorwading van de Semois

Route dag 1: Botassart – Les Echelles – Rochehaut
Afstand:  16 km
Weer: zonnig en warm
Kaart: IGN Wandelkaart van Groot Bouillon 1 : 50 000
Overnachting: Camping Le Palis in Rochehaut 
We parkeren de auto in Botassart op de hoofdbaan (route 92), en hijsen de rugzakken met tenten, slaapzakken, matjes en eten op onze rug. Dit is het tweede voorbereidingsweekend voor onze heuse zesdaagse trektocht door Jotunheimen NP in Noorwegen: een beetje extra gewicht meesleuren is dus een goede oefening.

We vertrekken en hebben meteen een prachtig uitzicht over de Tombeau du Géant.

Vervolgens slaan we rechts de GR15/AE in en volgen we deze route verder langs de Virée du Ru. Ter hoogte van het water, aan de meanderbocht, verlaten we de GR15/AE en nemen we het “gevaarlijke pad” (nr 84), waarlangs de laddertjes te vinden zijn. De GR volgt dit pad niet meer omdat het te gevaarlijk zou zijn, en bordjes waarschuwen ons dat deze route niet voor watjes is.


We nemen in totaal een 5-tal laddertjes. Op zich niet moeilijk, maar met een zware en goed gevulde rugzak is het klimmen al minder evident, vooral wanneer er een “omheining” rond de ladder is.

Het echte gevaar schuilt echter in de steile klauterstukken: op sommige momenten is het pad zo steil dat ik me bijna al kruipend een weg vooruit baan. Het steile pad leidt ons zonder accidenten tot aan de top, waar we genieten van een lekkere lunch bij een prachtig uitzicht.

Na een lunch aan de top volgen we de 84 verder richting Rochehaut (opgepast, dit staat niet goed aangeduid). Via het Parc Animalier komen we toe in Rochehaut, waar we op zoek gaan naar de camping le Palis.

Nadat we de tenten hebben opgezet, gaan we nog iets drinken in het dorpje. Na het aperitiefje koken we twee verschillende Knorr Spaghetteria’s en besluiten we meteen dat we dit niet gaan meenemen op trektocht in Noorwegen: wat een rommel!

Onder het luide gezelschap van een grote groep jongeren, gaan we uiteindelijk slapen.

Route dag 2: Rochehaut – Frahan – Poupehan – Le Corbion – Botassart
Afstand:  18 km
Weer: zonnig en warm
We plooien de tenten op en vullen de rugzakken weer met alle spullen. Na een stevig trekkersontbijt rekenen we de (ongezellige) camping af en vertrekken we naar Rochehaut.Vanop de baan hebben we een fraai uitzicht op Frahan.


We volgen de GR15/GRAE naar beneden tot we aan de Semois komen, waar we een brugje nemen en in het dorpje van Frahan terecht komen. We volgen de GR15 door de dorpskern, en volgen dan via een klein pad de “Crêtes de Frahan” (GR15). Na een steile klim tot aan de top, staat ons een mooie wandeling over de bergkam te wachten, met prachtige uitzichten over Poupehan.


Bij de splitsing beneden, ter hoogte van het water, laten we de GR15 voor wat het is en stappen we verder via de 1/87/9 tot aan de N893 en Cafe les Croisettes. We drinken er iets fris en nemen vervolgens het pad dat vertrekt in de bocht van de N893, namelijk de 1/9/61/32. Via “Chaire à Precher” en een mooi bospad volgen we de 61/32/30 tot de verharde weg richting Corbion. 

Bij het kruispunt met Jezusbeeld gaan we naar rechts verder tot we net voor de dorpskern van Corbionlinksaf de “Sentiers de points de vu” (72) inslaan. We blijven deze baan volgen, laten we weg naar Le Corbion (68/37/…) rechts van ons en doen hetzelfde bij het pad rechts langs een maïsveld. Bij de volgende kruising slaan we rechts af, de 37 in.

Via de uitzichtspunten Clernot, Augustins en l’Epine, komen we toe aan de Pic du Diable. We houden links (36) over de Tombeau du Géant tot we aan het water bij de meander uitkomen.

Het is even zoeken naar een plek waar we de Semois veilig kunnen oversteken… Iets rechts van het strand maken we ons klaar voor een doorwading: schoenen uit, broek uit en rugzak losmaken.


Het diepste stukje komt to aan de knieën, maar gelukkig is het niet zo koud en hebben we wandelstokken om ons evenwicht te helpen bewaren. Als we over de Semois zijn zoeken we de GR15 weer op en nemen we een laatste stevige klim tot we weer in Botassart toekomen, waar we de auto hebben achtergelaten.
Dit is veruit de leukste wandeling in de ardennen!

Één reactie Voeg uw reactie toe

 1. Vincent Heughebaert schreef:

  Hey,
  Hebben jullie toevallig een kaart van de wandeling, of zelfs gps gegevens?
  Wij zijn onze hike aan’t voorbereiden, en we dachten: waarom niet meteen dezelfde wandeling volgen?
  mvg,
  Vincent

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s