Noorwegen 2010 – dag 9 – Sognefjellsvegen en fjorden

Klik hier voor een overzicht van de reis.

Route: Krossbu – Sogndal – Boyabreen -Vassenden
Afstand: 200  km
Weer: zonnig
Overnachting: camping Jolvassbu in Vassenden

Na een koude nacht (op 1434m hoogte kun je moeilijk anders verwachten), genieten we van een ontbijt en wat rust in het ochtendzonnetje. We hebben vandaag geen kilometers wandelen voor de boeg en nemen dus de tijd om alles op’t gemak te doen.

Wanneer de tenten opgeplooid zijn en de auto’s wat opgeruimd, rijden we verder langs de Sognefjellet Road, een prachtige toeristische route doorheen de Noorse bergen. Met de walkie-talkies communiceren we met de andere auto en laten we onze luide muziek horen: California Dreaaaaming tralalalaaaaaa. We stoppen meermaals langs de weg en houden heuse fotoshoots in de prachtige omgeving.

Na een tijd veranderen de uitzichten en komen we toe aan het Sognefjord. Het Sognefjord is met zijn 205 km de langste fjord van Noorwegen. Het contrast van de bergen en het heldere water is nog mooier dan wat we in ons hoofd hadden. We rijden lange tijd langs het fjord, voorbij Luster en Gaupne tot we in Sogndal toekomen.
Van daaruit rijden we weg van het fjord, richting het noorden. Sommigen doen een dutje in de auto, anderen genieten van de uitzichten of de muziek.
We naderen Jostedalsbreen, de grootste gletsjer van Europa (490 m2 !) en stoppen aan Boyabreen, één van de vele zijarmen van de gigantische gletsjer waar geregeld ijsverschuivingen voorkomen. We blijven even hangen aan het gletsjermeertje en sommigen onder ons wagen zich in het ijskoude water.
Wanneer we terug bij de auto’s komen worden we omsingeld door een kudde grazende koeien. Geen makkie om weg te rijden! Via Ardal rijden we verder tot we in Vassenden een leuke campingplek vinden langs de rivier bij camping Jolvassbu.
We profiteren van de avondzon om onze vuile trekkingskleren te wassen in de rivier en na een pastamaaltijd spelen tot in de late uren Time’s Up.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s