Zuid-Afrika 2013 – dag 2 – Blyde River Canyon

Klik hier voor een overzicht van de reis.

Route: Graskop – Blyde River Canyon – Graskop

Afstand: 120 km
Activiteiten: wandelen in de Blyde Rivier Canyon
Weer: zonnig en al warmer
Overnachting: Thaba Tsweni Lodge
Wildlife2 marmotten, 1 bushbuck, veel vervet monkeys

Op het groene domein van Thaba Tsweni hebben we 2 huisjes gehuurd. De ouders slapen in de honeymoon-suite en wij, de “jongeren”, in het grotere huisje. We ontbijten in het hoofdgebouw dat een koloniale sfeer uitstraalt. De praatgrage eigenaar Wendell komt ons tegemoet in ranger-outfit en de dienster serveert ons een stevige portie spek met eieren.

Het weer is wat aan de onstabiele kant, maar we trekken er toch vroeg op uit om de Panorama Route te verkennen. We beginnen bij Blyde River Resort, want dit domein geeft toegang tot een prachtig stuk natuur. Aan het office melden we ons aan en splitsen we op. De ouderen kiezen voor de Lourie Trail, een korte en gemakkelijke wandeling, en de jeugd voor de meer uitdagende trek, de Leopard Trail. Beide wandelingen komen uit op hetzelfde pad, de Guinea Fawl Trail. Maar niet vooraleer we samen van het uitzicht gaan genieten. We hebben zicht op een immens grote canyon, met in de verte de Three Rondavels, drie grote ronde rotsformaties die lijken op traditionele hutten en de Horseshoe Bend, waarrond de Blyde rivier zich een weg baant.

De wandeling is best inspannend en geeft regelmatig prachtige uitzichten op de canyon. Het pad loopt recht de jungle in en we zien de meest gekke planten- en bloemensoorten. De zon is er ook doorgekomen en zorgt samen met een stevige klim voor een sportieve voormiddag.

Even moeten de schoenen uit voor een rivieroversteek en al gauw komen we aan de Tufa Fall. Daar komen we de ouders tegen die er onverwachts ook een avontuurlijke wandeling hebben opzitten. Zij moesten de hele tijd rivieren en modderige paden oversteken.

We gaan opnieuw naar een uitzichtpunt voor de picknick en nemen de tijd om wat foto’s te nemen. Aan de auto ontmoeten we een koppel marmotten. Om nog beter van dit uitzicht te kunnen genieten, rijden we verder door tot een parking vanwaar we na een korte wandeling de Three Rondavels vanuit een andere hoek kunnen bewonderen.

Even later vertrekken we met de minivan naar de volgende bezienswaardigheid op de route: Bourkes Luck Potholes. Deze potholes zijn grote, ronde rotsformaties die gevormd zijn door eeuwenlange erosie. Er is veel volk, vooral locals die op bezoek zijn met school. Behalve auto’s zijn er op de parking ook veel vervet monkeys, die allesbehalve mensenschuw zijn. Eentje kruipt zelfs in de bus naast ons en steelt daar een appel.

We willen onze weg verder zetten naar God’s Window, maar het wordt er plots zo mistig dat we geen steek meer zien. Blijkbaar gebeurt dat op dit punt wel regelmatig. Dan maar uitstellen tot morgen.

In Graskop – dat er al minder bedreigend uitzien dan gisterenavond – doen we inkopen, we stoppen ook even in Biltongland om een voorraadje van het lekkers in te slaan en dan rijden we richting de lodge. We koken samen een pasta al ragu, krijgen de haard aan de praat en spenderen we de avond met het plannen van de komende dagen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s