Zuid-Afrika 2013 – Dag 9 – Hiken in de Drakensbergen

Klik hier voor een overzicht van de reis.

Route: /

Afstand: 17 km te voet
Hoogtemeters: +550m -550m
Activiteiten: Tugela gorge & devil’s hoek trail
Weer: bewolkt
Overnachting: Thendele Lodge, Royal Natal NP
Wildlife: /

Vandaag moeten we nergens heen en kunnen we de omgeving in het Royal Natal NP verkennen. We staan als eersten op en vertrekken om kwart voor acht voor een wandeling van 12 km (heen-en-terug) naar de Tugela’s gorge (of de Thukela’s gorge volgens de lokale spelling). We tekenen het register aan het onthaal en volgen het pad achter de lodge, in de richting van het imposante amfitheater.

We zijn duidelijk de eersten die het pad vandaag gebruiken, want het hoge gras langs het pad is nog helemaal nat en binnen de kortste keren zijn onze broeken en schoenen doorweekt door langs het gras te schuren. Het pad voert ons over een aantal heuvels, langsheen de Policemen’s Helmet, een hoge rotsformatie in de vorm van, je raadt het al, een politiehelm.

Na een drietal kilometers wandelen, komen we tussen struiken en tropische bomen terecht. Het pad slalomt langs de flanken van de heuvels, met een afwisseling van heide en bomen.
 
Al gauw maakt de heide plaats voor de eerste rotsen en komen we terecht in de Tugela kloof. We volgen de rivierbedding maar hebben het even moeilijk om de route te vinden. We hebben niet echt een kaart (op een foldertje na), dus is het wat gokken waar we heen moeten. 
We steken een paar keer het riviertje over en vinden uiteindelijk de plek om uit de kloof te geraken. Dankzij een lange ladder is dat erg makkelijk.
 
Na de ladder volgt nog een leuk klauterstuk met stalen kabels en boomwortels om loodrecht omhoog te klimmen. Eenmaal boven bevinden we ons boven de kloof en klauteren we over de rotsen omlaag om de erosie van het water in de rotsen beter te kunnen bewonderen.
 
We weten niet goed of het pad hier eindigt of verder loopt, dus keren we maar terug, via de laddertjes, naar de brede rivierbedding. Van daaruit verkennen we de overzijde van de bedding voor een mooi uitzicht op het amfitheater.
We houden er een korte pauze om iets te eten. Ondertussen zijn een aantal andere wandelaars toegekomen bij de rivierbedding, waaronder Célia en François. We laten hen achter en  keren terug van waar we komen. Op de terugweg genieten we van het uitzicht dat we op de heenweg in onze rug hadden. Het gras langs het pad is ondertussen al helemaal drooggeschud en onze broeken zijn gelukkig ook al droog.
 
Om kwart na één komen we terug toe aan Thendele Camp. We tekenen het register nogmaals en besluiten een tweede, kortere, wandeling van 5 km (heen-en-terug) te doen naar Devil’s Hoek. De wandeling is eenvoudig en minder uitdagend dan de eerste wandeling. Rond iets na drieën zijn we terug aan de hut en tekenen we voor een laatste keer het register af, deze keer onder het toeziend oog van onze fotograaf van dienst (aka mijn moeder).
Van al dat gewandel zijn we moe en dus ploffen we met een fris drankje neer in de zetels van onze hut. ’s Avonds genieten we allen tesamen van een lekkere BBQ, of zoals ze hier zouden zeggen: braai. Een perfecte afsluiter van deze reis!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s