Zuidwest USA – Dag 5 – Op verkenning in Yosemite

Klik hier voor een overzicht van de reis.

Route:  Yosemite NP
Afstand: 130 km
Activiteiten: Taft Point & Sentinel Dome Loop
Weer: snikheet en geen wolkje te bespeuren
Overnachting: Crane Flat Campground, Yosemite NP

Omdat we geen tentzeil hebben opgezet, worden we al vroeg wakker van het licht en de geluiden van de vogels en eekhoorns. We ontbijten aan onze tent en laten de camping achter ons om het nationaal park te gaan verkennen. Onderweg maken we een eerste stop aan Tunnel View, waar we een prachtig uitzicht hebben over de vallei van Yosemite. We zijn de enigen op de kleine parking, maar daar zal het vroege uur wel voor iets tussen zitten.

Via een stijgende bergroute rijden we verder richting Glacier Point. Net voor Glacier Point, parkeren we de auto aan de start van het pad dat naar Taft Point en Sentinel Dome leidt. Ook hier zijn we bij de eersten en vinden we makkelijk een parkeerplekje. Van hieruit vertrekken twee korte wandelingen, Taft Point Fissures en Sentinel Dome. We kiezen ervoor om beide wandelingen te combineren tot een iets langere hike van 7,9 km. Goed om op te warmen voor de beklimming van de Half Dome die we voor de volgende dag gepland hebben.

Een eenvoudig zanderig pad leidt ons door een bos met talrijke boulders en omgevallen bomen. De omgeving doet ons hier een beetje denken aan de zanderige bossen en boulders van Fontainebleau. In het bos zien we erg veel eekhoorns rondrennen en komen we zelfs een hert tegen.
Het pad daalt en brengt ons tot Taft Point, een uitzichtspunt met een vertikale afgrond, vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de vallei van Yosemite en El Capitan.
Van daaruit klimmen we even terug tot aan een splitsing, waar we overgaan op het pad dat evenwijdig met de vallei loopt en naar Sentinel Dome leidt.
Aan de voet van Sentinel Dome, krijgen we plots het uitzicht langs de andere kant van de vallei te zien, met de Half Dome die boven alles uitsteekt. Hoe gaan we daar heelhuids op geraken, vragen we ons af.
Van dit uitzichtspunt is het nog een korte afstand tot aan de top van de Sentinel Dome (2477m), maar de hitte en de hellingsgraad zorgen voor voldoende uitdaging. Op de top aanschouwen we een 360° panorama van Yosemite terwijl we restjes naanbrood eten met hummus en spicy Philadelphia met jalapenosmaak.
De terugweg naar de parking verloopt vlot. Goed dat we vroeg vertrokken zijn, want ondertussen is het hier al een pak drukker en staat alles vol. We ruilen onze wandelschoenen om voor comfortabeler schoeisel en rijden door tot het uitzichtspunt van Glacier Point. Dit is duidelijk een stopplaats voor alle reisbussen, het is hier erg druk. We kijken nog eens naar de Half Dome vanuit een iets ander perspectief en slaan een babbeltje met de ranger die met veel plezier uitleg geeft over het park en ons enkele leuke zwemplekjes aanraadt.
Ondertussen is het al namiddag en we hebben zin om een frisse duik te nemen. We rijden terug tot Yosemite Valley, kopen er nog wat spullen in de winkel en laten de auto dan achter aan de picknick area bij El Capitan. Het is even stappen door de brousse, maar dan vinden we een klein strandje aan de Merced River, waar we ons omkleden om in het water te gaan. Onze camping heeft geen douche, dus we zijn blij dat we ons hier even kunnen afspoelen, al is dat dan wel zonder zeep of shampoo. Het frisse water doet deugd en we nemen de tijd om te drogen in het zonnetje, gewapend met een boek en een verrekijker om klimmers op El Capitan te stoppen (zonder resultaat).
Wanneer we droog zijn en genoeg hebben van het nietsen, laten we het paradijselijk plekje voor wat het is en rijden we terug tot de camping. We stoppen nog eens aan Valley View, om een tweede maal dit bijzondere uitzicht te bewonderen, en rijden dan in één stuk door tot de tent.
Op de camping zorgt Ulrike voor een lekkere tikka massala en een gezellig vuurtje, en we spenderen we onze avond met lezen, spelletjes (pinguin party) en het verder plannen van de komende dagen. Alvorens te gaan slapen maken we onze rugzakken gereed voor de volgende dag, omdat we geen tijd willen verliezen om de beklimming van de Half Dome aan te vatten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s