Japan – dag 10 – rustdagje in Kanazawa

Klik hier voor een overzicht van de reis.

Route: Kanazawa
Activiteiten: rustige sight-seeing in Kanazawa
Overnachting: Nakayasu Ryokan, Kanazawa

Oorspronkelijk wilden we vandaag een uitstap maken naar Shirakawago, een pittoresk dorpje in de Japanse alpen. Maar we zien nogal op tegen de busrit om er te geraken (1u20 heen en dan nog eens 1u20 terug), en bedenken dat dit voor Alice niet de beste keuze is. Bovendien hebben we geen al te beste nacht achter de rug: de futon was behoorlijk dunner dan die in Kyoto en we hebben het gevoel dat we de hele nacht op onze botten hebben gelegen…

We besluiten om dat dorpje te laten voor wat het is en uitgebreid de tijd te nemen om Kanazawa te verkennen. Zoals Ulrike zo mooi zegt “Bij de Tour de France lassen ze ook een rustdag in”.

We ontbijten dus op ons gemak in de lobby van de ryokan. Ulrike gaat voor een westers ontbijt, ik voor het Japans ontbijt.

Zij krijgt ei met spek, pancakes, cereals en fruit. Ik krijg soep, gepickelde groentjes, iets groens en “mushy” dat ik niet ken, rijst, gekarameliseerde zeewier, fruit en een stuk vis. Het meeste gaat vlot binnen maar die vis, dat kan mijn maag zo ’s ochtends toch niet goed aan…

Na het ontbijt wandelen we naar Kanazawa castle, letterlijk op het einde van de straat van de ryokan. Alice kan hier naar hartelust rondlopen op de grote grasvelden.


Het kasteel is in 2001 volledig gerestaureerd in z’n originele vorm, best wel mooi om te zien.

We wandelen op Alice’s tempo verder richting Kenroku-en garden, en stoppen bijgevolg aan elk bankje, elke trede, elk plannetje en elke steen die Alice van dichtbij wil bewonderen. Het tempo ligt vandaag beduidend lager, maar dat mag ook wel eens.


In de Kenroku-en garden wandelen we langs mooie vijvers, via stapstenen en bruggetjes over kleine beekjes, door rots- en mostuinen en nog veel meer. Een heel mooi park en ideaal om de drukte van afgelopen dagen wat van ons af te schudden.

We stoppen er even in een wondermooi theehuisje met uitzicht op het groen en stappen dan verder richting de uitgang van het park.


Daar proeft Ulrike van een ijsje met bladgoud. Kanazawa staat bekend om z’n productie van bladgoud, en betekent niet voor niets “moeras van goud”. Je vindt hier letterlijk alles met bladgoud: uiteraard juwelen maar ook gouden vlokken voor je koffie te versieren en dus ook bladgoud op een softijs!
Vlakbij de uitgang van het park ligt het museum voor moderne kunsten. We bezoeken het museum zelf niet maar in de inkomhal en buiten zijn al enkele installaties gratis te bezichtigen zoals bvb een zwembad waar je ook onder het water kan gaan staan zonder nat te worden.

We kopen iets verderop een sandwich in de Starbucks voor Alice, om een beetje afwisseling te bieden voor al dat Japans eten. Tijdens Alice’s dutje wandelen we langs de rustige straatjes van het mooie Nagamachi district.

In een supermarkt kopen we wat eten voor onszelf en dat eten we dan op in het Kenroku-en park in de schaduw van een pergola. Naast de pergola is een beekje met stapstenen, ideaal om de voetjes in af te koelen.

Na het eten wandelen we door het park in de richting van de ryokan. Onderweg zien we een getrouwd koppel foto’s laten nemen op hun trouwdag. De bruid is gekleed in een prachtige kimono. Iets verderop zien we een tweede bruid en bruidegom toekomen, in een nog indrukwekkendere klederdracht.


We zien ook weer talrijke dames in Yukata, de één nog mooier dn de andere. Ik krijg er maar geen genoeg van om al die patronen en kleurencombinaties te zien en bewonder de elegante houding die de draagsters aannemen.

We houden even een plas- en ververspauze en keren dan via de Omi-Cho markt terug naar de ryokan. De markt is al wat levendiger maar we vermoeden dat het ’s ochtends vroeg nog veel interessanter moet zijn.


In onze kamer aangekomen verfrissen we ons met een douche en laten we Alice in bad spelen en plonsen. In de lobby van de ryokan ligt speelgoed op maat van Alice, ideaal om nog wat te spelen.

We maken ons op ons gemak klaar voor opnieuw een uitgebreide maaltijd op onze kamer. Ook vanavond worden we niet teleurgesteld: een sukiyaki stoofpotje met rundsvlees, tofu, groenten en noedels, gegrilde aubergine, sashimi van zalm en kabeljauw, gepaneerd varkensvlees, inktvis op een stokje, walnoten, frisse aardappelsalade, vlees met gekookte aardappel in zoete bouillon en de gebruikelijke rijst en soep met als afsluiter een ijsje.

Na het eten worden onze futon’s opgemaakt, speelt Alice nog wat in de futonkast en danst ze op de gekke kindertv programma’s en dan is het alweer bedtijd voor haar.

Helaas gaat dat slapen gaan niet zo vlot, met het gevolg dat we bijna een uur op een donkere kamer liggen terwijl ze in en uit het bed rolt, tot haar batterijen op zijn. We bedenken dat een aparte kamer en afgesloten babybed toch best handig zijn. Gelukkig zullen we vanaf de volgende nacht over beiden beschikken. Wanneer Alice eindelijk in dromenland is, doen we een klein lichtje aan en lezen we nog wat bij een theetje en wat chips.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s