Hoe overleef je een lange vlucht met een baby of peuter op je schoot

Tot de leeftijd van 2 jaar vliegt een baby of kind meestal gratis (of met minimale oplage) mee. Maar dat betekent ook dat je geen extra stoel mag gebruiken.

Hoe overleef je een (lange) vliegreis met je baby of peuter op je schoot? Hierbij wat praktische tips die ons alvast goed hebben geholpen:

 • Vraag bij de vliegmaatschappij na of ze een baby bassinet kunnen voorzien. Een baby bassinet is een klein babybedje dat ze ophangen aan de wand voor jou. Niet alleen heb je dan een plekje om je baby te slapen te leggen, je krijgt dan ook een plaats op de voorste rij van het vliegtuig en hebt dus meer beenruimte. Je vraagt dit best tijdens het boeken of zo snel mogelijk daarna aan, want er zijn maar enkele plaatsen met baby bassinet in een vlieger, je moet er dus soms snel bij zijn!
  IMG_1478.jpg
 • Bestel voor één van beide ouders/begeleiders een speciale maaltijd (vb. veggie-maaltijd) ook al heb je geen speciale dieet-vereisten.
  Meestal worden de speciale maaltijden eerst opgediend. Op die manier krijg je dus niet allebei je maaltijd op hetzelfde moment. Heel handig als je een peuter op je schoot hebt, want zeg nu zelf: hoe kun je in godsnaam twee plateau’s met warm eten én een bekertje drinken zonder morsen of verbranden combineren met een peuter op de schoot !?
  img_0252
 • Geef tijdens het opstijgen en landen de borst, een flesje of een snack maar geef dit niet te vroeg.
  Door de slikbeweging zal de druk in de oortje verminderen en zal je kind minder last hebben van zijn/haar oortjes. Maar geef de borst of het flesje niet te snel. Als het vliegtuig getaxied wordt kan het vaak nog tientallen minuten duren vooraleer de vlieger echt opstijgt… Op reis naar Thailand had ik zo dus voor dat Alice de borst al lang weer gelost had en in slaap was tegen dat de we écht de lucht in gingen (gelukkig had ze desondanks geen oorpijn). Ook het landen kan soms langer duren dan verwacht, doordat de vlieger bvb nog een cirkel maakt rond het vliegveld om te wachten op het juiste tijdsslot.
 • Zorg dat je bij het opstijgen en landen alles bij de hand hebt: luiers, vochtige doekjes, een snack, drinken, een speeltje…
  Tijdens de vlucht naar Thailand had mijn nichtje nét tijdens het opstijgen een mega kaka-explosie gedaan. Gelukkig had mijn zus alles bij de hand om haar snel te verversen en moest ze niet wachten tot de gordels weer uit mochten. Zorg dus voor een klein zakje met de essentiële benodigdheden die je zeker niet in de bagagekoffer bovenin wil opbergen.
 • Voorzie voldoende voeding en drinken voor de hele vlucht.
  Je kan op voorhand wel een babymaaltijd aanvragen, maar de inhoud ervan is heel variërend en stemt niet altijd overeen met de voedingsgewoonten van je kind. Als je met een baby of peuter reist mag je zonder probleem een grote fles water en voeding meenemen in je handbagage. Gewoon bij de controle melden dat het voor je kind is en de hoeveelheden wat binnen proportie houden (1.5 liter voor een vlucht van 2 uur is misschien overdreven maar kan perfect voor een langere vlucht).
 • Voorzie reservekleren voor je baby maar ook voor jezelf.
  Een lange vlucht is al erg genoeg, maar een lange vlucht in een t-shirt vol kots wil je absoluut vermijden!
 • Neem een draagzak mee aan boord.
  Een draagzak kan handig zijn om van het inchecken tot het vliegtuig te geraken zonder de hele tijd je baby te moeten vasthouden, want dat zijn vaak nog vele meters die je moet afleggen. Maar tegenwoordig kan je de bij veel vliegmaatschappijen de buggy tot aan de deur van het vliegtuig meenemen en krijg je hem na de landing meteen aan het vliegtuig al terug. Toch raden we aan om een draagzak mee te nemen, want de draagzak kan ook heel goed van pas komen tijdens de vlucht zélf: om je baby/peuter op je buik te houden zonder er een stijve arm aan over te houden maar vooral ook om je baby in slaap te wiegen indien hij/zij de slaap niet kan vatten (felle verlichting, lawaai van de motoren, andere omgeving, gebrek aan een bedje,…). Een lifesaver! Een draagdoek kan natuurlijk ook maar is net iets minder handig om snel aan- en uit te knopen…
  img_0246
 • Voorzie een dekentje en/of warme kleren omdat het vaak koud is in een vliegtuig.
  De temperatuur in een vliegtuig is nogal onvoorspelbaar: soms is het er erg koud, soms zetten ze de thermostaat op 24 graden… Wees dus op alles voorzien en werk in laagjes, zodat je voor elke temperatuur wel iets mee hebt.
 • Koop een nieuw speeltje speciaal voor de vlucht en neem eventueel de ipad mee.
  Een nieuw speelgoedje zal je kind al een hele poos kunnen entertainen. Bovendien krijg je vaak nog van de vliegmaatschappij een speelgoedje tijdens de vlucht (vb een opblaas vliegtuigje, kleurplaten, origami,…). Voor een lange vlucht moet je voldoende voorzien om je kind bezig te houden, een ipad kan dan weleens een goede hulp zijn. Ook al proberen we schermgebruik zoveel mogelijk te beperken, voor een lange vlucht mag je al eens een uitzondering toestaan he 🙂
 • Ga als allereerste of als allerlaatste aan boord.
  Met jonge kinderen mag je meestal als allereerste aan boord gaan van het vliegtuig. dat is handig omdat je dan alle tijd kan nemen om je te installeren en je zeker een plekje hebt voor je handbagage. Maar soms kun je beter kiezen om als allerlaatste aan boord te gaan: dan kan je je kind zo lang mogelijk nog laten uitrazen in het vliegveld zodat hij/zij alle energie kwijt is en goed uitgeput aan de vlucht begint. De keuze zal allicht ook wat afhangen van je kind.
  img_0229

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s