Québec – dag 8 – tientallen beluga’s langs de kust

Klik hier voor een overzicht van de reis.

Route: /
Activiteiten: diertjes voederen, beluga’s spotten in het park Fjord-du-Sagueney, eten in Tadoussac
Overnachting: Ferme 5 Etoiles

We zetten de dag goed in met een uitgebreid ontbijtbuffet op de boerderij met crêpes, pain perdu en sirop d’érable, maar ook eitjes van de kippen op de boerderij en worst, aardappeltjes, croissants, yoghurt en fruit.

Na het ontbijt helpen we mee met de verzorging en het voederen van de dieren. Alice is aanvankelijk terughoudend maar durft dan toch een geitje uit haar hand te laten eten en de konijntjes te aaien. De pasgeboren wasbeertjes die elk hun flesje melk krijgen zijn superschattig om zien. Dit zijn één van de weinige dieren die terug in de vrije natuur kunnen geplaatst worden ook al werden ze door mensen grootgebracht. We volgen niet de volledige sessie want de aandacht van onze peuter dwaalt snel af, maar het is wel een leuke ervaring voor jong en oud.

Na deze vroege activiteit, rijden we naar de nabijgelegen Sainte-Marguerite baai van het “parc national du Fjord-du-Sagueney”. We parkeren er de auto en gaan naar het infocentrum, waar we een draagrugzak ontlenen. We hebben wel een draagzak mee voor Alice maar zo een stevige draagrugzak is een stuk comfortabeler om in te slapen, haar hoofd hangt dan niet naar achter. En je kan dus gewoon een splinternieuw en degelijk exemplaar van het park gratis gebruiken!

We vatten de wandeling aan naar “La halte du béluga”, een makkelijke wandeling van 6 km heen en terug. De eindbestemming van het pad is een uitzichtspunt waar je grote kans hebt om beluga’s (witte dolfijnen) te spotten. De weg ernaartoe is een breed grintpad in de schaduw van den- en loofbomen, en is ook begaanbaar met een fiets en fietskar (bij het onthaal kan je een Thule fietskar huren) of zelfs met een sportieve buggy, al gaat het wel wat op en neer.

Onderweg passeren we een camping van het park met prachtige afgelegen plekjes die uitgeven op het strand, wauw! Die typische rudimentaire en afgelegen kampeerplekken in nationale parken van Canada (en USA) zijn toch echt geweldig! Wij zagen het niet zitten om behalve de spullen voor ons en de kinderen ook nog kampeergerief mee te sleuren maar anders zouden we hier zonder aarzelen een plekje reserveren (al moet je er wel snel bij zijn want toen wij in februari keken was alles voor eind juli al volgeboekt). Ter hoogte van de camping spotten we al de eerste beluga’s in de verte.

Het pad eindigt in een houten platform waar een ranger paraat staat om uitleg te geven en een grote verrekijker te laten gebruiken. We hebben geluk want er zijn een twintigtal beluga’s aan het zwemmen vlak voor onze neus. We zien de witte ruggen geregeld boven water komen om naar lucht te happen. Indrukwekkend!

We gaan nog even met de voetjes in het water, de beluga’s zwemmen zo dichtbij het strand dat het wel lijkt of we er naartoe kunnen zwemmen.

Tegen dat we de 3 km terug gewandeld hebben, zijn onze magen aan het knorren. We rijden naar Tadoussac en eten er een pizza in de microbrasserie, een leuk en kindvriendelijk adresje! Het terras heeft originele trampoline-stoelen en er zijn spelletjes voor alle leeftijden en twee schommels in het tuintje. En uiteraard kan je er proeven van de lokaal gebrouwen biertjes.

Tadoussac is een pittoresk dorpje dat vooral toeristen aantrekt omwille van de uitstekende walvisexcursies. Maar het kleine centrum heeft ook heel mooie villa’s en een imposant hotel dat dateert van 1864.

Bij thuiskomst doen we nog een klerenwasje, brengen we een bezoekje aan de speeltuin en staat er ratatouille met pasta op het menu. En dan zit de dag er alweer op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s