Op skivakantie met een baby, kan dat wel?

Is het haalbaar om met een baby op skivakantie te gaan of moet je noodgedwongen een aantal jaren je skiplannen opbergen?

Toen Alice 10 maand oud was reden we naar het dorpje Steeg (in Oostenrijk) voor een weekje skivakantie met ons gezin en de grootouders. Ook al was het geen optie meer om vijf dagen non stop te skiën, toch werd het een heel fijne sneeuwvakantie boordevol activiteiten.

Wandelen met de koets, draagzak of slee

We hebben vooral heel veel gewandeld en dat was voor ons een nieuwe ervaring: daar waar we met het skiën snel door de sneeuwlandschappen “sjeesden”, hadden we nu veel meer tijd om te genieten van die prachtomgeving.

De koets gebruikten we enkel op de vlakke paden in het dal, want op sneeuw reed dat ding niet zo vlot. Er bestaan wel oplossingen met een soort van skilatten voor onder de koets maar die investering vonden we het niet waard. Sommige skioorden verhuren ook wel aangepaste koetsen en buggy’s, maar dat wisten we toen niet.

Wandelen met de draagzak ging heel wat vlotter en heeft als voordeel ook dat je baby (en jijzelf) het lekker warm heeft, zo dicht tegen je aan. We gingen meermaals op stap en maakten mooie wandelingen in het dal en op hoogte dankzij onze Ergobaby draagzak en de bijhorende met fleece gevoerde regenhoes.

Maar de leukste uitstapjes maakten we met de slee. In Decathlon kochten we een simpele slee met een ligzitje en schouderriempjes, ideaal voor kleine kindjes. We duffelden Alice zo warm mogelijk in met een skipak en de voetenzak van de buggy en legden een schapenvelletje onder haar. Dankzij een trekkoord konden we ze overal mee naartoe trekken. In het skigebied waren enkele prachtige langlaufpistes met een goede vlakke ondergrond en uitdagende hellingen en afdalingen. Alice vond het allemaal ok en viel telkens heel snel in slaap van de trillingen en het geluid van de krakende sneeuw. We waren overigens niet de enige ouders die een jonge baby op een slee vervoerden: we zagen meermaals een maxi-cosi vastgebonden op een klassieke houten slee.

Skiën

Tenzij je met je baby in een draagzak gaat skiën (over de zin of onzin hiervan zal ik me niet uitspreken), moet je opvang voor je baby vinden wil je zelf nog op de latten staan. In de meeste skigebieden kun je hotels vinden met kinderopvang of is er in het skigebied een kinderopvang. Ik denk niet dat wij ons zouden kunnen vermaken op de skilatten terwijl we onze baby bij wildvreemden achterlaten, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Gelukkig waren we op reis met de oma en opa en vonden zij het niet erg om twee daagjes op Alice te passen zodat wij konden genieten van de heerlijke skipistes (i know, we zijn lucky bastards met zo’n grootouders voor Alice!).

Zwemmen

In het dorpje waar we zaten was ook een zwembad, ideaal als activiteit met een baby en een welgekome afwisseling voor het vele wandelen.

Uit eten

Wie sneeuwvakantie zegt denkt ook meteen aan lekkere winterse gerechten zoals raclette, tartiflette, fondue, wienerschnitzel, knödelsuppe, apfelstrüdel,… het hoort er gewoon bij! ’s Middags voorzagen we een lunchpakket of aten we in onze accommodatie maar ’s avonds gingen we meestal uit eten. We pastten ons aan aan het ritme van Alice en gingen daardoor heel vroeg al eten (18u), zodat ze niet te moe zou zijn. De meeste restaurants waren heel kindvriendelijk en beschikten over een kinderstoel. Voor Alice hadden we kant en klare potjes en knijpzakjes meegenomen, maar eigenlijk at ze nog liever gewoon mee met wat de pot schaftte. Veel hoefde dat toch niet te zijn, want ze kreeg nog volop borstvoeding.

Met je baby op hoge altitude?

Met jonge baby’s kun je je niet zomaar op hoge hoogte begeven. Dat geweldig hotel vlak op de skipiste op 2300m hoogte laat je misschien dus best nog een jaartje links liggen. Kind en Gezin geeft als advies om met kinderen jonger dan 1 jaar niet hoger dan op 1000m te gaan. Wij gingen wat soepel om met dat advies maar zorgden wel dat we in het dal sliepen en bleven aandachtig voor symptomen van hoogteziekte wanneer we ons in hoger gelegen gebieden begaven. Een beetje common sense gebruiken dus 🙂

Zo zie je maar, een sneeuwvakantie met jonge baby is zeker haalbaar maar je moet wel bereid zijn om je plannen wat aan te passen en het skiën (deels) in te ruilen voor andere meer kindvriendelijke activiteiten. Onze sneeuwvakantie was alleszins zeker voor herhaling vatbaar!

Dit is geen gesponsorde blogpost. De producten die hier worden vermeld, vermelden we louter en alleen omdat we enthousiast zijn over hun gebruik.

Lees ook:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s