Kamperen met een baby, onze tips voor een geslaagde vakantie

Toen Alice nog maar net drie maanden oud was, gingen we twee weken kamperen in de Franse Alpen. Het werd een heerlijke vakantie waarbij “chillen op de camping” werden afgewisseld met wandelen in de bergen. Het verslag daarvan lees je hier.

Maar wat maakte deze kampeervakantie zo’n succes? Hierbij onze tips:

Splits de autorit op in 2 dagen

Een autorit van negen uur met een huilende baby op de achterbank is geen pretje en als je dan laat aankomt en bij schemerlicht de tent nog moet opzetten en snel moet koken met een oververmoeide baby, dan begint je vakantie in mineur. Begin uitgerust aan je vakantie door de autorit over twee dagen te spreiden, zo kun je onderweg voldoende vaak stoppen en kom je op een degelijk uur toe. Een baby mag ook niet te lang in de maxi cosi zitten, dus elke twee uur stoppen en je baby even op een picknickdeken laten spelen/liggen/… is echt wel geen overbodige luxe.

Zet thuis al eens je tent op bij wijze van oefening

Een tent opzetten is vaak al een uitdaging. Maar als je baby op dat moment net aandacht of een voeding/flesje nodig heeft, dan staat één van jullie er min of meer alleen voor. Het helpt dus om goed te weten hoe je de tent moet opzeten en zeker te zijn dat alle stukken mee zijn. En als je dan toch de tent opzet in je tuin, kan je er evengoed een kampeer-in-eigen-tuin nachtje van maken: zo test je ook meteen de slaapplek voor je baby uit, want sommige baby’s slapen niet zo vlot in een ander bed of andere omgeving.

Breek meteen het ijs en word vriendjes met de buren

Leg meteen contact met de naburige kampeerders, met een beetje geluk komen ze spontaan helpen met het opzetten van de tent. Nodig je ze uit voor den aperitief, dan bestaat de kans dat ze wat toleranter gaan zijn als je baby midden in de nacht huilt om een voeding/flesje. Met een beetje chance hebben de buren ook kinderen (gehad) en zijn ze heel begripvol en behulpzaam als het eens wat moeilijker loopt.

Zorg voor een plekje bij de rivier

Niet alleen zijn dat de mooiste plekjes, het geluid van de (kolkende) rivier dempt bovendien het geluid van je huilende baby. Het verbaasde me hoe weinig we lawaai van de kinderen rondom ons hoorden door het continue geruis van het stromende water. Erg handig tijdens een eventueel huiluurtje bij valavond dus! Maar zodra je baby kan stappen sta je ongetwijfeld liever ver uit de buurt van een rivier, een ongeluk is namelijk snel gebeurd.

Wees voorzien op alle weersomstandigheden

Je mag dan nog gaan kamperen in een zuiderse, zonzekere bestemming, de nachten koelen vaak erg af en een regenbui of onweer is nooit veraf. Op onze kampeervakantie hebben we temperaturen gehad die gingen van 0 tot 30 graden Celsius. Op warmte waren we goed voorzien maar dat het zou vriezen hadden we toch wel niet geanticipeerd. Gelukkig hadden we een warme slaapzak en muts mee voor Alice. Bij gebrek aan een warm berenpakje, hebben we ze dan maar enkele dagen ook overdag in haar slaapzakje gelaten. Neem met andere woorden niet enkel luchtige kledij mee maar voorzie ook een warme slaapzak en winterse kleertjes (toch zeker als je in de bergen gaat kamperen). Zorg ook dat je een schuilplek hebt voor als het regent: een grote familietent met binnenruimte en/of een tarp komen echt wel van pas.

Twijfel niet en ga kamperen met je baby nu het nog makkelijk is.

Zodra je baby zal stappen en de wereld wil verkennen wordt kamperen een echte uitdaging, zeker wanneer ze al kunnen stappen maar nog niet zo stevig in hun schoenen staan, het gevaar nog niet zien en ongegeneerd bij de naburige kampeerders binnenlopen. Een “platte” baby die nergens heen kan is een makkie daartegenover!

Lees ook: kampeer- en wandelvakantie met baby in de Franse Alpen

Lees ook:

onmisbare items voor kamperen met baby

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s