Een weekje met het gezin naar Andalusië

Om nog volop van mijn laatste weken zwangerschapsverlof te genieten, trokken we er een weekje tussenuit met kersverse baby Jeanne (15 weken) en peuter Alice (2 jaar). Als bestemming voor deze eerste reis als gezin van 4, kozen we het Spaanse Andalusië. Het werd een week vol zon, lekker eten, strand, cultuur en natuur.

Vlucht

img_5829

Vliegen van Brussel naar Malaga duurt ongeveer 2,5-3 uur. We hebben al meerdere lange vluchten gedaan met Alice als baby (8 maand en 15 maand) dus gingen we er van uit dat dit wel weer goed ging meevallen. Maar oh boy, vliegen met een oververmoeide peuter midden in de nee-fase is wel een heeeel andere uitdaging dan met een baby! Jeanne was een makkie, die sliep of dronk/tutterde de hele vlucht door, maar Alice heeft ons geduld (en dat van de medepassagiers) zwaar op de proef gesteld. De duts was gewoon supermoe en helemaal hyper van de opwinding: onmogelijk rustig te krijgen. Gelukkig vergeet je zo’n momenten snel als je eenmaal aangekomen bent:-)

Verblijf

We boekten een charmant authentiek huis via Airbnb, met maar liefst 4 slaapkamers, een eigen zwembad, prachtig tuintje met twee terrassen en een keuken met alles erop en eraan. Het huis lag midden in Riogordo, een mooi dorpje dat leeft op het Spaanse ritme: ’s ochtends en tijdens de siësta is het dorp helemaal leeg maar ’s avonds komen jong en oud buiten hangen op het centraal pleintje, een gezellige bedoening!

Eten en drinken

Het ritme van onze peuter viel helaas niet te rijmen met het Spaanse ritme. Om 12u en 18u had ze steevast honger en was ze toe aan haar middagdut/nacht, maar op die uren bleken alle restaurants nog dicht want Spanjaarden eten eerder rond 14u en 20u. Enige uitzondering: toeristische restaurants en de Chiringuito’s op het strand. Het gebeurde dus meermaals dat we als enige gasten aan het eten waren terwijl iedereen nog aan het aperitieven was, maar dat weerhield ons niet om te smullen van de calamares, pulpo, sardientjes, ibericoham, manchegokaas,… met een glas (of karaf) tinto de verano of een cocktail. En omdat op verplaatsing eten met een (vermoeide) peuter soms een uitdaging is, wisselden we de restaurantjes af met koken en eten in ons huisje. Alice was wel fan van al die vis, vlees en kaasjes!

Speeltuintjes

Spanjaarden weten hoe ze kinderen blij kunnen maken: overal waar we gingen kwamen we speeltuintjes tegen, en elke keer weer heel kleurrijk en met leuke/originele en veilige speeltuigen! Zo eindigden we elke uitstap in een speeltuin vooraleer we de auto terugnamen.

Uitstapjes

Onze vorige reis (naar Japan), sliep Alice nog meerdere keren per dag zonder vast ritme en lukte het perfect om ze in de buggy of draagzak te laten slapen. Ondertussen is ze 2 jaar en heeft ze echt nood aan een middagdut van 1 a 1,5 uur, in haar bed of in de auto. Daarom deden we telkens in de voormiddag we een uitstap dichtbij of genoten we van het huisje en het zwembad, zodat Alice wakker zou blijven tot haar middagdut. Die deed ze dan in het huisje of in de auto als we een lange rit gepland hadden. Op die manier was ze de hele dag goed gezind en konden we allemaal ten volle genieten van de vakantie. Lunchen met lekkere tapas in de zon op het terras terwijl beide kindjes aan het slapen zijn, heerlijk toch!?Op stap gebruikten we de McLaren Quest buggy en twee Ergobaby draagzakken. Zo konden we afwisselen in functie van de situatie (en het humeur van onze peuter): Jeanne in de buggy en Alice laten stappen / Jeanne in de draagzak en Alice in de buggy / beiden in de draagzak….

Malaga stad

De eerste dag van onze vakantie reden we naar Malaga. Het stadscentrum is autovrij, ideaal voor Alice dus. We bezochten de lokale markt en kochten er heerlijke chorizo en een kilo aardbeien voor maar 2,5€! We struinden wat rond en hielden halt aan de speeltuin van het stadspark om Jeanne te laten drinken terwijl Alice kon spelen en snoepen van de aardbeitjes. Nadien aten we de eerste tapas op een terrasje terwijl de straatmuzikanten luid applaus kregen van onze peuter.
De dag sloten we af met een bezoek aan een hyper carrefour voor wat basisinkopen én uiteraard wat lekkere ibericoham (aan keuze geen gebrek!).

El Torcal de Antequera

Een wandeling door de rotsen van El Torcal is een absolute aanrader! Vanuit het bezoekerscentrum vertrekken verschillende wandelingen, wij kozen voor de korte lus van 1,5 km zodat Alice kon stappen. Ze klauterde vrolijk over de rotsen, stopte overal om de grote mieren op de rotsen te bewonderen, riep tegen elk stukje aarde “kakaaa” en maakte geregeld rechtsomkeer om terug te lopen waar we vandaan kwamen. Zodra het pad een ietsiemienie omhoog ging riep ze “pakkeeeeeeen”. Gelukkig hadden we een tweede draagzak mee dus konden we verder met elk een baby/peuter op de buik/rug. Maar om die anderhalve kilometer te wandelen waren we op die manier toch een tweetal uren zoet. Het is eens wat anders 🙂 Onderweg hielden we even halt voor wat chorizo-worst en bij aankomst aten we heerlijke tapas (ibericoham, manchegokaas, een speciale soort soep/creme,…) in het klein restaurantje. Een geslaagd gezinsuitje in een fantastisch kader!

De Alhambra in Granada

Een aantal dagen voor ons vertrek hadden we nog last minute tickets weten scoren voor het Alhambra. Dit was een uitstap waarvan we op voorhand al wisten dat het niets voor Alice of Jeanne zou zijn. Toch wouden we de gelegenheid niet missen om dit stukje werelderfgoed te bezoeken. En wat zijn we blij dat we de Alhambra – ondanks de kindjes- bezocht hebben, want het Nasrid Palace was adembenemend mooi!

Kinderen moeten er aan de hand blijven, maar met een peuter is dat niet evident. We hadden schrik dat Alice zou beginnen rennen en in het water zou lopen, maar de enige die in het water is terechtgekomen ben ikzelf! Jaja, ik keek weer niet waar ik mijn voeten zette (moeilijk ook met een baby op de buik) en belandde met mijn voet recht in het water. Gênant momentje want alle omstaanders hadden het uiteraard gezien….

Na het bezoek aan het Nasrid Palace zijn we huiswaarts gekeerd want Alice was echt moe en het begon te regenen. We hebben dus maar een heel klein deel van het Alhambra bezocht, een goed excuus om nog eens terug te keren!

Colmenar

Vlak bij ons dorpje Riogordo, ligt het dorpje Colmenar. Op donderdag is er een kleine markt, waar we wat verse groenten en fruit hebben gekocht. Een leuke ervaring want het is er absoluut niet toeristisch dus waanden we ons even als echte locals. Alhoewel ons gebrekkig Spaans ons wel meteen verraadde 🙂

We kochten er verse Churros op het pleintje, en aten het op aan het speeltuintje iets verderop. Zo verse Churros is wel een stuk lekkerder dan wat we vanop het strand bij ons kennen.

Comares

Het dorpje Comares is indrukwekkend gelegen pal op een heuveltop en staat bekend om z’n pittoreske witte huizen en kleine straatjes. Toen wij er waren was er geen kat te bespeuren. In het dorp zijn tegels met voetstapjes op de grond die je kan volgen voor een mooie wandeling door het dorp. We genoten er van het mooie uitzicht op de omgeving, de tientallen poezen op straat en de mooie huisjes. Een aanrader!

Torre del Mar

We zijn absoluut geen zonnekloppers en houden niet van stranden die volgepakt zijn met halfblote mensen die zo rood als een kreeft zien. We hadden dan ook geen hoge verwachtingen van de badplaats Torre del Mar. Maar het stadje heeft ons echt verbaasd! We vonden het er zo leuk dat we er twee keer naartoe gegaan zijn. “Wat is er dan zo bijzonder aan Torre del Mar?”, hoor ik je denken? Wel, voor een uitje met kinderen op het strand is het ideaal: niet te druk en veel parkeerplek vlak aan het strand (toch in april…), talloze gezellige bars en restaurants op het strand  (de zogenaamde “Chiringuito’s”) met heerlijke tapas en visgerechten en voldoende ruimte voor de kinderen om op het strand te spelen zonder ze uit het oog te verliezen terwijl jij van een spotgoedkope cocktail geniet. Op de boulevard zijn ook leuke speeltuinen en je kan er go-karts huren.

De stranden van El Palo en Nerja

We kregen maar geen genoeg van de Chiringuito’s en dus gingen we ook naar het strand El Palo (bij Malaga) en het strand van Nerja, beiden erg fijne stranden met alweer heel wat keuze aan lekker eten en speeltuinen.

Conclusie: we hebben zeker nog niet alles gezien van Andalusië dus willen we er absoluut terug keren. Al zeggen we dat van elke bestemming waar we naartoe reizen 🙂 Staan nog op ons todo-lijstje in Andalusië: Nerja centrum, Frigiliana en een wandeling door de Rio Chillar rivier, de Alcazaba in Malaga, nogmaals de Alhambra in Granada, de Sierra Nevada, Cordoba, Sevilla,….

Maar eerst nog onze volgende reis verder plannen want deze zomer vliegen we naar Québec (Canada).

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Gilles Kerckhove schreef:

    Amai super toffe en interessante blog!
    Leuk om een beetje mee te genieten van al jullie mooie reizen.
    Groetjes, Gilles

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s