Québec – dag 4 – met een watervliegtuig over eindeloze bossen en meren

Klik hier voor een overzicht van de reis.

Route: Saint-Elie-de-Caxton – La Tuque – Lac-St-Jean
Activiteiten: vliegen met een watervliegtuig
Overnachting: The Jam comfort, Alma

De dag begint weer veel te vroeg naar onze goesting (4u30) en deze keer voelen we ons echt niet uitgeslapen want we lagen er pas laat in. Maar hé, zo kunnen we éxtra lang genieten van onze dag 🙂

We ontbijten met een omelet, frambozen en yoghurt en de kindjes doen een poging tot samen spelen.

Dankzij het vroege opstaan is er nog tijd voor een tochtje met de pedalo. Het meer is zo kalm dat het water wel een spiegel lijkt.

Ik blijf ondertussen in het huisje met Jeanne en begin onze spullen te verzamelen want vandaag rijden we door naar onze volgende bestemming. Rond 10 uur zijn we vertrekkensklaar maar dan vinden we Konino, het knuffelkonijn van Alice, nergens. Het scenario dat elke ouder dat met kinderen reist al wel eens heeft meegemaakt… Uiteindelijk duikt de knuffel op in de hoop afgetrokken lakens en kunnen we vertrekken.

Wanneer we stoppen om te tanken beseffen we dat we niet eens weten of we diesel of benzine moeten tanken. We zoeken in alle boorddocumenten maar vinden nergens het antwoord. Dan maar blozend hulp vragen aan het personeel van het tankstation. Blijkbaar rijden hier zo goed als alle auto’s op benzine en zijn het vooral de camions die op diesel rijden. Dat weten we dan ook weer…

Na amper tien minuten rijden zijn Alice en Jeanne al diep aan het slapen. Ondertussen genieten wij van de eindeloze bossen en meren langs de baan. De natuur is hier zo uitgestrekt, en dan is dit nog meest bewoonde gebied van Québec! Als je bedenkt dat Frankrijk drie keer in Québec past, besef je plots hoe groot deze provincie is.

Rond 12u30 stoppen we halverwege in La Tuque, waar we een vlucht met een watervliegtuig boekten bij Aviation La Tuque. We eten er eerst nog wat brood en hummus op het terras terwijl we uitkijken op de watervliegtuigen die opstijgen en landen. Alice is dolenthousiast en kan niet wachten tot het haar beurt is.

Wanneer het aan ons is krijgen we elk een koptelefoon om onze oren te beschermen tegen het geluid. Voor Jeanne hebben we zelf een koptelefoon meegebracht maar de maatschappij heeft er ook wel voor kinderen. We stappen in het vliegtuig dat maar net genoeg plek heeft voor vier personen. De vlucht zelf is ongelofelijk indrukwekkend: overal waar we kijken zien we bomen en water, niets anders. Het vliegtuig vliegt een tijdlang heel laag boven de rivier en dan wat hoger om een mooi overzicht te hebben.

De eerste minuten kijkt Alice enthousiast door het raampje maar na een tijdje boeit het haar niet meer en begint ze de noodinstructies te bestuderen en wil ze met de hendel de deur open doen. We geven dan maar de ipone als afleiding en zo gebeurt het dus dat ze de rest van de vlucht spelletjes zit te spelen. De piloot gelooft z’n ogen niet en laat express het vliegtuig hevig zakken om haar te jennen maar ze kijkt niet eens op! Jeanne is ondertussen al lang aan het slapen, het geluid van de motoren en de beweging hebben haar in slaap gewiegd. Het uitzicht is fenomenaal en de landing op het water verloopt heel zacht.

Bij het uitstappen krijgen we allemaal een pin als souvenir, en Alice zegt meteen “noooog vliegtuig”. T’is toch een kadee die peuter van ons!

Na deze superervaring rijden we verder tot aan het gigantische Lac St Jean, naar ons volgende huisje in Alma. De rit van twee uur moeten we even onderbreken om Jeanne nog eens te laten drinken terwijl Alice uitraast op een speeltuin. Tegen dat we aan het huisje toekomen heeft iedereen het gehad met in de auto te zitten. De totale rit van vandaag was 4 uur rijden, veel langer dan dat moest het niet zijn. Gelukkig was dit ook de langste etappe van de hele reis.

We gaan enthousiast op verkenning in het huis en Alice keurt het “nieuwe huisjeeee” meteen goed: er hangen twee hangmatten en overal liggen muziekinstrumenten (djembe, tambourijn, gitaren,..), goed voor heel wat speelplezier.

We eten snel wat gnocchi met groentjes en steken dan de kindjes in bed. Daarna chillen we nog even in de hangmat en leggen we vast wat we de volgende dag gaan doen terwijl een klerenwasje draait. Rond half tien kruipen we alweer in bed, om zeker voldoende geslapen te hebben als we weer zo vroeg gewekt zouden worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s