Roadtrip door Zeeland met een gehuurde campervan

Enkele zomers geleden maakten we een rondreis door de Italiaanse dolomieten met een gehuurde campingcar. Het ding was gigantisch, een huis op wielen zeg maar. Hoewel dat heel plezant en comfortabel was, ondervonden we ook beperkingen: onderweg even parkeren op een mooi plekje zat er niet zomaar in, we moesten telkens eerst opzoeken of er een plek zou zijn die groot genoeg is.

We zagen toen wel veel campervans (die bestelwagens of busjes met een slaap- en kookruimte) onderweg en dat leek ons ook best leuk. Als je op instagram even zoekt op de hashtag #vanlife, dan kom je de meest idyllische foto’s tegen van het reizen en leven in zo’n van. Tijd om dit dus ook even uit te testen. Onze bevindingen delen we hier met jullie.

De campervan

We huurden een Volkswagen California Coast T6.1. Voor wie er niets van kent: dit is het nieuwste model van het iconische busje van Volkswagen, je weet wel dat bekende hippiebusje van de jaren ’50-’70.

Je kan er met vier personen in slapen: 2 personen in de daktent en 2 personen op de achterbank die je kan omklappen tot slaapbank. Binnenin is er ook een compacte keuken (compleet met dubbel fornuis en frigo) en heel wat kastjes voor voldoende bergruimte. Het enige dat ontbreekt is een badkamer. Hoewel er wél een buitendouche is, maar enkel met koud water. Het busje heeft ook een afdak en buitenstoelen en -tafel.

Bestemming

De bestemming, legden we last-minute vast. Dat is best wel fijn als je met een van reist. In coronatijden is dit overigens helemaal handig, want de reisbeperkingen veranderen elke dag wel. We keken dus naar de kaart met reisadviezen van de FOD buitenlandse zaken en kozen als bestemming de (toen) enige groene zone in de buurt: Zeeland.

Overnachten

In Zeeland heb je niet zo veel camper parkeerplaatsen, en mag je je aan fikse boetes verwachten indien je op een gewone parking overnacht. Dus kozen we drie leuke campings uit, voor elke nacht één:

Elke dag van camping veranderen is met een campervan geen probleem: je hebt in een mum van tijd je spullen weer bijeengepakt om verder te reizen. Geen gedoe met tenten opplooien en koffers stapelen in de autokoffer.

Leefruimte

We hadden aanvankelijk gedacht dat zo’n van heel krap zou zijn. Zeker omdat we eerder al met een grote campingcar rondreisden. Maar eigenlijk viel dat heel goed mee, de zithoek is lekker ruim, zeker eens je daktent omhoog staat, want dan kan je gewoon rechtstaan binnen.
Het feit dat je de van moet ombouwen voor je kan gaan slapen, viel heel goed mee. Het vraagt wel wat planningswerk: terwijl Ulrike nog even met de kindjes in de speeltuin was, maakte ik snel de van klaar.
Er is binnenin ook voldoende ruimte om alle spullen kwijt te geraken. We hadden onze break auto volgesjauwd met spullen, maar in de van viel niet op dat we zoveel mee hadden.

Koken

Gaat dat wel lukken om te koken in zo’n kleine keuken? Voor ons vertrek hadden we er niet al te veel vertrouwen in. Mini-frigo, weinig berging en weinig plaats? Al bij al viel dat heel goed mee! In de frigo past best veel: een viertal flessen (melk, drank etc), en dan is er nog ruimte genoeg voor groentjes en andere spullen. Het koken viel ook goed mee, al blijft het wat raar om zittend te koken.

We maakten spaghetti bolognese, linguini vongole en pannenkoeken en dat ging allemaal heel vlot. Een viergangenmenu moet je wel niet verwachten, het is en blijft kamperen.

Slapen

Het slapen in de van ging niet van een leien dakje. Achteraf gezien hadden we niet na een lange werk- en schooldag nog moeten vertrekken. Eer dat we de van hadden opgehaald, op de camping toekwamen en gegeten hadden, was het al ver na bedtijd. De meisjes (toen 2,5 en 4) waren moe maar wilden niet gaan slapen. Ze samen in de daktent leggen is totaal mislukt. Uiteindelijk was het al na 23u toen ze sliepen, met Ulrike boven bij Alice, en ik beneden bij Jeanne. Met ons tweetjes buiten een theetje drinken zat er dus niet meer in.
’s Ochtends waren we allen gewekt om 6u, toen we de deur van de van openden om te gaan plassen en alle lichten aansprongen. De volgende nachten ging het slapen gaan beter, al sliepen de meisjes beiden nog wel apart.

Of dat matras in zo’n van goed ligt? Wel, ik geef toe dat het matrasje op de omgebouwde achterbank maar héél dun is. Ik was de eerste ochtend geradbraakt, nadien wende het. Het matras in de daktent is iets beter, omdat er vering onder ligt, dus als je kan kiezen ga je best in de daktent liggen.

Qua temperatuur hadden we het wel perfect, niet te koud en niet te warm. Je eigen donsdeken meebrengen maakt het natuurlijk extra gezellig!

Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je alles hoort in zo’n van. Er hoeft maar één iemand te hoesten, of iedereen die binnen slaapt heeft het gehoord.

Wat we er nu al bij al van vonden?

Hoewel het reizen in een van niet allemaal rozegeur en maneschijn is zoals Instagram je soms doet geloven, vonden we het wel een heel leuke ervaring!

Oké, het is minder ruim en comfortabel dan een heuse campingcar, maar je kan wel overal gaan en staan waar je wil. Die vrijheid, gecombineerd met het échte kampeergevoel vonden we zo leuk, dat de aankoop van een van nu op onze ‘wishlist’ staat (als we ooit de lotto winnen 😃).


Op zoek naar tips voor leuke activiteiten met kinderen in Zeeland?

Zeeland met kinderen: 5 tips voor een weekend vol speelplezier

Dit is geen gesponsorde blogpost. De producten die hier worden vermeld, vermelden we louter en alleen omdat we enthousiast waren over hun gebruik.


Op zoek naar meer inspiratie om te reizen en wandelen met je kinderen? Volg ons dan zeker op instagram, want daar delen we nog meer foto’s en verhalen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s