Japan – dag 8 – Een stoet, verse sobanoedels en torenhoge bamboe

Klik hier voor een overzicht van de reis.

Route: Kyoto
Activiteiten: naar de stoet van Gion Matsuri en uitstap naar Arashiyama bamboo grove
Overnachting: Kyoto airbnb

Onze laatste dag in Kyoto beginnen we met een wandeling langs mooie en rustige straatjes richting Kawamarachi.

Vandaag vindt daar namelijk de stoet plaats van Gion Matsuri, een festival dat de hele maand van juli plaatsvindt met een stoet op 17/7 en één op 24/7 als hoogtepunten. We zijn niet de enigen die naar de stoet komen kijken, maar we hadden eigenlijk veel meer volk verwacht. We vinden een plekje vooraan op de stoep en zetten ons neer in afwachting van de stoet.

Alice speelt ondertussen met één van de vele reclame-waaiertjes die we de afgelopen dagen hebben gekregen. Het is vandaag een stuk aangenamer van temperatuur. Nog steeds heel warm maar dankzij wat wolken en een frisse wind is het veel draaglijker.

Na een klein halfuurtje naderen de eerste deelnemers van de stoet: jonge kinderen die een bepaald woord scanderen, gevolgd door dames in speciale gewaden en mooie kimono’s. De processie doet ons eigenlijk heer hard denken aan de hopduvelstoet maar dan in een aziatische versie.


Naarmate de stoet vordert, worden de praalwagens (die worden teruggebracht naar de Yasaka shrijn) alsmaar groter en indrukwekkender.

Na een tijdje laten we de stoet voor wat het is en verversen we Alice in de toiletten van een department store. Het is tot nu toe nog niet moeilijk geweest om wc’s te vinden met een ververstafel. Meestal krijg je er zelfs een hoop snufjes bij.

Nadien wandelen we in de richting van Gojo station om verse sobanoedels te gaan eten bij Sobanomi Yoshimura. Hier worden de noedels voor je neus uitgerold en versneden, verser dan dit kan niet.

We kiezen een set menu met een combinatie van koude en warme sobanoedels, tempura op rijst, tofu en gepickelde groentjes. We krijgen ijskoude groene thee en een soort van bouillon om aan de saus toe te voegen als afsluiter. Alice doet ondertussen een dutje, dus genieten we van een rustige maaltijd.

Net wanneer we klaar zijn met eten, wordt Alice wakker en kan ze nog wat van de overgebleven sobanoedels en rijst eten. Met gevulde magen keren we terug naar ons huisje. Onderweg stoppen we nog even in een lokaal supermarktje om wat avondeten in te slaan. Alice geniet van haar zitje in de winkelkar en krijgt alweer alle aandacht van de Japanse dames. We krijgen alweer een hoop plastiek zakken mee. Het is ons al opgevallen hoe kwistig hier wordt omgegaan met plastiek zakken en verpakkingen: alles wordt in minstens twee zakjes verpakt en er wordt enkel wegwerp gebruikt. En dat voor de stad van het Kyoto-verdrag!

We rusten opnieuw enkele uurtjes in de koelte van ons huisje en vertrekken nadien opnieuw richting het station alwaar we een trein nemen naar Saga Arashiyama. Op loopafstand van dat station bevindt zich de bekende Arashiyama bamboo grove, een mooie weg omgeven door torenhoge bamboe. Het is hier mooi en aangenaam wandelen.

Een halfuurtje voor sluitingstijd bezoeken we nog de tuinen van Okochi Sanso. We krijgen er een macha thee met een koekje met mierzoete groene-thee vulling aangeboden in een mooi theehuisje en bezoeken nadien de Japanse tuin met mooie, kleine theehuisjes en schrijnen.

We keren terug richting het station via de bamboo grove en kopen onderweg een mini-handdoekje met Alice’s naam gegraveerd in Japanse hirakana-tekens (A-ri-su). Die handdoekjes worden door de Japanners gebruikt om het zweet af te vegen.

Onderweg naar huis kopen we nog een macha latte, zeg maar gerust de “groene” draad van deze vakantie, die we opdrinken aan het speeltuintje om de hoek van ons huisje. De speeltuintjes die we tot nu toe hebben gezien leken ons allemaal wat triest en weinig aangepast voor jonge kinderen: een hoge glijbaan van steen, metalen klimrekken, een schommel en af en toe een zandbak. Maar Alice amuseert zich op de schommel en van de glijbaan (op onze schoot wel).

Het is nog net niet donker wanneer we thuiskomen en in alle rust smullen van wat sobanoedels, sashimi en broccoli. Eenmaal Alice in bed ligt, maken we al wat dingen gereed voor ons vertrek uit het huisje de volgende dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s